De Stationsbuurt is sinds een paar maanden een bijzondere maatschappelijke onderneming rijker. Begin juni opende De Broodbrouwers daar de deuren in een voormalig bier-koelhuis aan de Dintelstraat. Een bakkerij en bistro in één.

De initiatiefnemers
Al in 2017 besloten de ondernemers achter Lekker Brood en Happy Tosti de handen ineen te slaan na een jarenlange fijne samenwerking. Lekker Brood, gevestigd op de Herengracht in Den Haag, levert al vanaf de opening van het eerste Happy Tosti restaurant, aan de Korte Poten, het biologische brood waarmee de tosti’s gebakken worden.

De succesvolle zakelijke relatie tussen Happy Tosti en Lekker Brood groeide uit tot een vriendschap tussen deze Haagse bedrijven. En al snel bedachten de bevlogen ondernemers dat het succesvol banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking door Happy Tosti en de ambachtelijke en biologische productiewijze van Lekker Brood best weleens een heel goede match zou kunnen zijn. Drie jaar later, na intensief samenwerken en plannen smeden, heeft dat geresulteerd in deze nieuwe onderneming.

Medewerkers met een arbeidsbeperking
De droom van De Broodbrouwers is om zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan een leuke, leerzame en betaalde baan te helpen. Deze groep mensen is helaas vaak niet in staat om zelfstandig een betaalde baan te vinden en te behouden. De doelstelling van deze nieuwe onderneming? Binnen 3 jaar meer dan 60 mensen met een arbeidsbeperking in de bistro, bakkerij en vervoersdienst betaald aan het werk te hebben. De Broodbrouwers hopen als bedrijf anderen te inspireren door te laten zien hoe een duurzaam beleid en een sociale droom perfect samenvloeien.

Begeleiding en coaching medewerkers
Het team van De Broodbrouwers bestaat uit een bedrijfsleider, chef kok en de medewerkers. Samen met goed getrainde jobcoaches begeleiden zij alle medewerkers naar een hoger niveau. De medewerkers zijn deels arbeidsongeschikt, maar wel erg gemotiveerd om te werken. Doordat inmiddels 20 mensen deels werkzaam zijn bij De Broodbrouwers en vanuit hier loon ontvangen, dalen de uitkeringen. Per medewerker wordt bekeken welke begeleiding nodig is om hun werk zo goed en leuk mogelijk uit te voeren. Doordat er een aaneengesloten periode gewerkt of opgebouwd wordt, biedt dit daarnaast meer regelmaat in het leven van de medewerker. Dit zorgt er voor dat de kansen op ziekte, verslaving, criminaliteit of schuldenproblematiek afnemen. Maar ook dat de medewerkers zich sociaal ontwikkelen door leuk contact en zich daardoor vaak gelukkiger voelen.

Wat een prachtig voorbeeld van maatschappelijk ondernemen, wij wensen jullie ontzettend veel succes!