De Haagse Stichting Dr. Schroeder van der Kolk, is vooral bekend van de kringloopwinkels in Den Haag, maar zij zijn veel meer dan dat. Ze begeleiden namelijk ook kwetsbare mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De kringloopwinkels zijn een middel, een plek waar hun cliënten een werkervaringsplaats hebben of aan dagbesteding doen.

“We creëren een warme en gezellige sfeer. In een aantal kringloopwinkels zijn ook buurthuizen gevestigd. Dit zijn belangrijke plekken in verschillende wijken. Ze helpen voorkomen dat bewoners uit de buurt in een isolement terecht komen.” Zo vertelt Sandra Hazebroek, Manager Zorg en Werk.

Op de hoofdlocatie aan de Zilverstraat zorgen ze ervoor dat de kleding voor de kringloopwinkels gewassen en gestreken wordt, en het is de plek waar ze kleding herstellen en textiel upcyclen naar andere producten. Ook hebben ze een grote houtbewerkingsafdeling waar ze meubels maken, verzorgen zij catering en bieden werkervaringsplaatsen in hun callcenter, de schoonmaak, logistiek en bij de receptie.

“Sinds kort maken de cliënten enveloppen van oude atlassen en boeken. Een super leuk product, sociaal gemaakt en duurzaam. De makers hier in de wijk Escamp zijn erg trots op dit Haagse product van een echt Haags bedrijf dat al bijna 100 jaar(!) bestaat.”

Mooi om te zien hoe een bedrijf als Schroeder zo’n belangrijke buurtfunctie heeft gecreëerd en hiermee duurzaam en sociaal ondernemen weet te combineren.