Op Kneuterdijk in het bekende oude ABN-AMRO gebouw is sinds kort een nieuw hotel te vinden. Het prachtige voco The Hague hotel waarbij de thema's van Den Haag zijn terug te vinden door het hele gebouw. De zee - het meest unieke van Den Haag - komt sterk terug in de bar Ultramarijn. Een bar volledig ingericht in het thema zee en alles wat daarbij hoort. De reiger, het logo en dé vogel van Den Haag. In het hotel werken ze ook met vogels, die als je goed kijkt overal zijn terug te vinden. Een prachtig hotel met een bijzonder verhaal en verschillende Haagse samenwerkingen. Hierover hebben Daan Verheul en Eveline de Smedt ons alles verteld tijdens een eerste bezoekje.

Voco is al op meerdere plekken in de wereld te vinden, van Australië tot Oostenrijk en nu dus ook in Den Haag. Waarom is gekozen voor Den Haag?
"Het bedrijf achter voco kiest graag voor unieke gebouwen, zoals dit oude ABN Amro gebouw midden in het centrum. Het is een uniek gebouw voor een hotel, zelfs de oude kluis zit er nog in. Deze is voor speciale gelegenheden, zodat het exclusieve, het speciale en het soort geheime gevoel wat bij een kluis hoort, blijft. Daarnaast heeft Den Haag nog niet iets zoals voco. Dus een spannend avontuur voor ons!

Het valt op dat jullie veel Haagse samenwerkingen hebben, met wie werken jullie onder andere samen?
"We werken inmiddels al met een heel rijtje Haagse ondernemers samen. Met Jasper van Eiber Bier, zijn biertje zit op de tap. We laten ons graag door hem adviseren op het gebied van nieuwe bieren die op de markt komen. Zo geven we nieuwkomers ook een kans om hun bier meer bekendheid te geven. We hebben koffie van Roast Factory, onze groenten komen van Rutten, we hebben Haagse Eitjes en we zijn super trots op ons brood van Lekker Brood. Zelfs onze wasserette is Haags, dit laten we doen door Edelweiss. De enige samenwerking die we nog missen, is met een kaasboer. We hebben nog geen echte Haagse kaas, iets wat we wel heel graag zouden willen!"

Waarom de keuze voor de samenwerking met Haagse ondernemers en waarom vinden jullie dat zo belangrijk?
"Ten eerste omdat we zoveel mogelijk duurzaam willen zijn. Waarom producten van ver halen, als er dichtbij zoveel moois en lekkers is. Daarnaast hebben de lokale ondernemers vaak een heel mooi verhaal achter het product. Wij zijn gek op mooie verhalen en onze gasten ook. Het duurzame verhaal is een mooi verhaal, maar het verhaal achter de producten van de ondernemers is nog veel mooier. Dit zijn de verhalen die gasten bij blijven en wat het verblijf nog net een beetje unieker maakt."

Kan je een voorbeeld noemen van zo'n bijzonder verhaal? 
"De samenwerking met Eiber en Roast Factory vinden wij extra bijzonder, omdat de logo's ook echt bij het hotel passen. In het hotel vind je vogels overal terug. We maken gebruik van de vink, de sociale kwetteraar die er op uit gaat. De uil, als de rustige die zich af en toe even lekker terug trekt op de kamer met een boek. En we hebben de flamingo, de extraverte, extravagante die graag flaneert. Deze vogels komen terug in de verschillende ruimten. Naast het mooie en eerlijke verhaal van beide ondernemers, sluiten hun logo's ook nog eens perfect aan bij het hotel. Dat zijn de extraatjes, die het net nog even iets bijzonderder maken!"

Jullie zitten vlakbij Noordeinde en midden in het centrum, hebben jullie al veel contact gehad met jullie buren en andere winkeliers en ondernemers?
"Ja zeker, dit vinden we ook echt belangrijk. We hebben natuurlijk 2 jaar lang verbouwd, wat niet altijd fijn is voor de omgeving. Toen we open gingen, hebben we ook meteen onze buurtgenoten uitgenodigd. Ten eerste om ons te verontschuldigen voor al het geklus de afgelopen 2 jaar, maar ook omdat we met het hotel iets terug willen geven aan de Hagenaar. Het is niet alleen een hotel voor gasten van buitenaf. De Hagenaar is hier juist heel welkom. In het restaurant vol met lokale producten, in de cocktailbar met een volledig Haagse espresso Martini en in de flex-werkruimte. Het is zo'n uniek Haags gebouw, het zou zonde zijn als de Hagenaar geen idee heeft wat er binnen zit."

Veel plezier voco The Hague hier aan Kneuterdijk en op naar nog meer mooie Haagse samenwerkingen natuurlijk!