Esme de SmitStartende ondernemers die meedoen met de Retail Kickstart wedstrijd krijgen de kans veel kennis op te doen en te ondernemen op een A-locatie in het centrum van Den Haag. Ze mogen als Haagse Helden aan de slag bij Collectiv. By Swan in de Schoolstraat. Ook krijgen ze gedurende het hele jaar begeleiding, waardoor ze een echte kickstart maken om hun eigen onderneming te doen slagen. De vier winnaars worden gekozen door onze vakjury. Maar waar gaan zij op letten, welke visie moet een winnaar volgens hun hebben en is het belangrijk dat ze al overal kaas van hebben gegeten? We vragen het aan Esmé de Smit, eigenaresse van Collectiv. by Swan.

Collectiv. by Swan is een bijzondere winkel. Een verzameling van collecties en producten van verschillende creatieve ondernemers. Esmé bepaalt welke producten in de winkel mogen komen, daarnaast is zij verantwoordelijk voor de contracten met de verhuurders van de winkels en verzorgt de creatieve styling. Collective. by Swan is 5 jaar geleden van start gegaan met steun van de gemeente. Eerst in een paar kleinere panden en daarna twee jaar in een groot winkelpand op de Prinsestraat. Esmé licht toe:

Nu wilde de gemeente een nieuw project starten, een ‘broedplaats’ creëren voor startende creatieve ondernemers. Omdat Collectiv. by Swan is uitgegroeid tot een begrip in de stad en door onze ruime ervaring kwamen ze weer bij ons terecht.

Wat kunnen de vier winnaars winnen?

Je kan in onze winkel een plek winnen voor je producten. Daar word je neergezet als Haagse Held. Je krijgt ondersteuning in hoe je je onderneming verder kan uitbreiden: welke productkeuzes maak je, hoe bepaal je wat wel en niet werkt, waar doe je de inkoop, hoe zet je de prijs? Dus je wint een goede begeleiding. De ambitie is dat je zo sterk groeit dat je je eigen winkel kan starten.

Er staat wel een kleine compensatie tegenover: “Er moet wel sprake blijven van een uitdaging. Ergens je product neerleggen en helemaal geen kosten maken is een beetje raar. Dus onze Helden staan 15% van de verkoop af.”

Wat voor ondernemers hoop je dat zich aanmelden?

Naja, het zou leuk zijn om een keer verrast te worden! Dat het niet iets is dat hier al ligt. De tassen, sieraden en kleding kennen we natuurlijk wel. Het zou wel leuk zijn als het misschien een andere categorie is. Duurzaamheid vind ik daarbij ook belangrijk. Maar iets met tech zou ook wel vet zijn. Dat hebben we op dit moment helemaal niet, dus dat zou wel cool zijn om dat erin te hebben.

Waar ga je op letten?

Of het in ieder geval een ‘af-product’ is. Of het er goed uit ziet en of het potentie heeft om goed te verkopen. Ik heb al 12 jaar een winkel, waarvan 8 jaar met andere creatieve ondernemers, dus ik kan inmiddels wel inschatten of iets gaat lopen of niet. Originaliteit is ook erg belangrijk. Tegenwoordig wordt er erg makkelijk gekopieerd. Je ziet dat bijvoorbeeld vaak bij sieraden gebeuren. Op Instagram zie je de nieuwste modellen en als ik bij wijze van spreken volgende week naar Bali vlieg kan ik een sieradenmerk beginnen. Ik ga dus wel op zoek naar iets unieks.

Waar ga jij op letten tijdens de pitch?

Ga niet iets doen puur voor het geld. Je moet echt achter je product staan en de dingen die je doet. Maar het is wel handig wanneer je een beetje commercieel bent en het product moet wel verkopen! We hebben met creatieve ondernemers te maken, die vaak het liefste creatieve dingen maken. Maar voor mij is een Haagse Held ook representatief en assertief genoeg om goed in een winkel te kunnen werken. Want de winnaars gaan gewoon aan de slag. De ene week 1 dag en de andere week 2 dagen. Ze krijgen een tafel of iets waar ze een soort van atelier van kunnen maken, maar verder moeten ze gewoon draaien. Dus je verkoopt ook andermans spullen.

Naast de begeleiding, vindt er ook veel promotie plaats. Via de social media kanalen en mediacontacten van Collective. by Swan en via de gemeente. Er wordt alles aan gedaan om van onze nieuwe jonge creatieve ondernemers echte Haagse Helden te maken!

Durf jij het aan?

Je kunt je tot 21 januari opgeven via www.haagsretailpunt.nl/haagsehelden