Den Haag gaat 6 miljoen euro investeren in een toekomstbestendige winkelstad. Met dat bedrag wil de gemeente het winkelen nog aantrekkelijker maken voor de moderne consument en ondernemer. De nadruk komt te liggen op het toepassen van nieuwe technieken op het gebied van winkelen en het versterken van het aanbod van typisch Haagse winkels (lokale helden). Verder zijn middelen uitgetrokken om in zeven winkelgebieden extra te kunnen investeren. Dit staat in het Actieprogramma Den Haag Winkelstad 2015-2018, dat door het college naar de gemeenteraad is gestuurd.

Het gaat heel goed met Den Haag Winkelstad, maar we moeten wel blijven investeren zodat we kunnen inspelen op veranderende behoeften van de consument. Op die manier werken we aan de winkelstad van de toekomst."wethouder Karsten Klein (stedelijke economie).

Den Haag staat er als winkelstad, ondanks de gevolgen van de crisis, goed voor. Diverse landelijke prijzen getuigen hiervan. Den Haag werd uitgeroepen tot beste binnenstad 2013-2015, heeft de gezelligste winkelstraat (Frederik Hendriklaan ook wel de ‘Fred'), de beste marketing van een winkelgebied (Zeeheldenkwartier), won twee jaar op rij de prijs voor schoonste winkelgebied (Van Hoytemastraat en Kijkduin), en telt de meeste bedrijfsinvesteringszones (BIZ) van Nederland. Ook wordt de Grote Marktstraat steeds populairder bij het publiek en trekt het gebied steeds meer nieuwe internationale winkels aan. Meer dan 21.000 mensen werken in de Haagse detailhandel en dit aantal groeit nog steeds.

 

De detailhandel groeit en de structurele leegstand blijft gelukkig beperkt. De gemeente bestrijdt leegstand door voorzichtig te zijn met nieuwe winkels op ongewenste locaties. Of moeilijke winkelgebieden om te vormen naar andere functies. Met de ondernemers wordt ook gewerkt aan het aantrekken van nieuwe winkels. Zo zijn er bijvoorbeeld veel nieuwe winkels gekomen in het Zeeheldenkwartier en worden nu pop up stores, tijdelijke winkels, gerealiseerd in het Hofkwartier en Noordeinde en eerder op de Denneweg.

Slim winkelen

Eén van de nieuwe initiatieven om in te spelen op nieuwe consumentenbehoeften is het zogenaamde smart shopping, het slimme winkelen van de toekomst. Samen met ondernemers investeert de gemeente in projecten op het gebied van bijvoorbeeld mobiel betalen, gastvrijheid, en online vindbaarheid van winkels. Diverse winkelgebieden, zoals de BIZ Zeeheldenkwartier, zijn hier al actief mee bezig. Ook wordt in Den Haag de ‘store of the future' gevestigd, waar consumenten en bedrijven met nieuwe technologieën kunnen ervaren hoe winkelen in de toekomst eruitziet.

Lokale helden

Veel aandacht gaat uit naar beeldbepalende, typisch Haagse winkels, de local heroes. Den Haag kent nog veel bijzondere en onderscheidende winkels die elders niet te vinden zijn. Den Haag wil de samenwerking met deze lokale helden opzoeken, zodat ze zich beter kunnen profileren.

Gerichte investeringen

Het college kiest ervoor om een aantal winkelgebieden extra aandacht te gaan geven. Samen met de ondernemers in deze winkelgebieden wordt gekeken welke maatregelen nodig zijn om het gebied te versterken, bijvoorbeeld op het gebied van winkelaanbod, veiligheid en kort parkeren. Het gaat om: Leyweg, Binnenstad-Noord (Hofkwartier-Noordeinde-Denneweg), Appelstraat/Vlierboomstraat, Gentsestraat/Stevinstraat, Betje Wolffstraat, Loosduinse Hoofdplein en Gouverneurplein/Lorentzplein.

Winkeliersverenigingen uit de hele stad kunnen verschillende vormen van ondersteuning krijgen. Het Haags Retailpunt biedt een (digitale) menukaart met een breed aanbod producten & diensten die beschikbaar zijn voor ondernemerscollectieven. Zo kunnen medewerkers van het Haags Retailpunt winkeliers helpen bij het opzetten of begeleiden van een BedrijvenInvesteringsZone (BIZ).