Als onderdeel van de landelijke pilot van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is gemeente Den Haag onlangs gestart met de pilot Mengfuncties. Hiervoor zijn zes Haagse ondernemers geselecteerd die een jaar lang mogen experimenteren met het mengen van horeca en retail.

Innovatieve mengformules

De gemeente biedt aan de hand van de pilot ruimte aan innovatieve mengformules en wil samen met de betreffende ondernemers de mogelijkheden van branchevervaging onderzoeken. Hierbij gaat het niet alleen om winkels die een glaasje wijn mogen schenken of proeverij kunnen organiseren, maar ook om horecaondernemers die een ‘winkeltje’ mogen beginnen in hun restaurant. De deelnemende Haagse ondernemers zijn gevestigd in de winkelgebieden Frederik Hendriklaan en Van Hoytemastraat en zijn onder andere beoordeeld op basis van hun motivatie en idee. Deelnemers aan de pilot zijn:

  • Ibericus - Frederik Hendriklaan 230
  • Le Connaisseur - Frederik Hendriklaan 149
  • Vis.Den Haag - Frederik Hendriklaan 121k
  • Kaashuis Jan de Bruijn - Van Hoytemastraat 48
  • Leon Zuidgeest Kappers - Van Hoytemastraat 56
  • Paluco - Paul Gabriëlstraat 62

Beleving centraal

De gemeente heeft voor ogen dat dergelijke vernieuwende concepten kunnen bijdragen aan een nieuwe dynamiek in winkelstraten. Bovendien wordt zo beter tegemoet gekomen aan de veranderende vraag van consumenten. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen in een winkelgebied vaak recreatie, beleving, snelheid en gemak willen ervaren. Winkels met een mengfunctie van productverkoop en een stukje horeca zijn om die reden aantrekkelijk en kunnen hier goed op inspelen.

Deze proef biedt ons de mogelijkheid om in de lunchroom ook producten te verkopen uit onze eigen patisserie Jarreau.
Marjolein Quist, lunchroom Paluco

We hebben hiervoor een speciaal hoekje ingericht en verkopen onder andere zelfgemaakte koek, jam en gebak. Zo kunnen de koekjes die we bij de koffie serveren ook meegenomen worden voor thuis. We zijn blij dat we dat we onze gasten op deze manier net wat extra’s kunnen bieden en krijgen ook al veel positieve reacties.

De ervaringen uit de pilot worden uiteindelijk door de gemeente aangeboden aan het ministerie van VWS voor de evaluatie van de Drank- en Horecawet die in 2017 gepland staat.