De tien finalisten van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2016 zijn bekend en de Haagse Van Hoytemastraat is in de race voor de titel ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland 2016’.

De winkelgebieden die kans maken op de titel ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland 2016’ zijn (op alfabetische volgorde): Brandevoort (Helmond), Centrum Bathmen (Bathmen), Centrum Beekbergen (Beekbergen), Centrum Loenen (Loenen Gld), De Leim (Maastricht), Gelderlandplein (Amsterdam), Glacisweg (Maastricht), Limburglaan (Eindhoven), Oostpoort (Amsterdam) en Van Hoytemastraat (Den Haag). Begin november wordt het winnende winkelgebied door Stichting Nederland Schoon gehuldigd. Deze vierde editie van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing telt een recordaantal deelnemers. Zo zijn voor deze verkiezing door NederlandSchoon 558 winkelgebieden onderzocht in 63 verschillende gemeenten. 

Schoonste Winkelgebied Verkiezing
Voor de vierde keer op rij organiseert Stichting Nederland Schoon de Schoonste Winkelgebied Verkiezing van het jaar. Middels de verkiezing wil NederlandSchoon ondernemers, beheerders en gemeenten meer betrekken bij het beheer van hun winkelgebied en de openbare ruimte. De verkiezing neemt ieder jaar in omvang toe. Zo zijn dit jaar 17% meer winkelgebieden onderzocht ten opzichte van vorig jaar en is het aantal deelnemende gemeenten aanzienlijk gestegen: van 36 gemeenten in 2015 naar 63 gemeenten in 2016. Het winnende winkelgebied wordt begin november gehuldigd. De ‘Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2016’ wordt vervolgens samen met de ‘Grootste Stijger 2016’ bekendgemaakt tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres Het Rendement van Schoon op woensdag 16 november.

Tien finalisten
Voor de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2016 zijn de afgelopen maanden in totaal 558 winkelgebieden onderzocht waarbij observatieteams zijn ingezet en bezoekers zijn geënquêteerd. De tien finalisten die het beste hebben gescoord zijn nog in de running voor de titel ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland 2016’. Op alfabetische volgorde zijn dit:
• Winkelcentrum Brandevoort (Helmond) (winnaar verkiezing 2015)
• Centrum Bathmen (Bathmen)
• Centrum Beekbergen (Beekbergen)
• Centrum Loenen (Loenen Gld)
• Winkelcentrum De Leim (Maastricht)
• Gelderlandplein (Amsterdam)
• Glacisweg (Maastricht)
• Limburglaan (Eindhoven)
• Oostpoort (Amsterdam)
• Van Hoytemastraat (Den Haag)

Helene van Zutphen, Directeur Stichting Nederland Schoon: “We merken dat steeds meer gemeenten en winkelgebieden zich bewust zijn van het belang van een schoon winkelgebied en het effect hiervan op het winkelend publiek. Dat is ook terug te zien in het recordaantal deelnemers dit jaar en daar zijn we natuurlijk erg blij mee. De winkelgebieden nemen hun deelname heel serieus. Zo wordt de titel door winkelcentrum Brandevoort, als winnaar in 2015, hard verdedigd in de top 10.”

Over Stichting Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon wil zwerfafval in Nederland voorkomen en bestrijden. Aan de hand van gerichte campagnes, onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies aan bedrijven komt de stichting in actie tegen zwerfafval. NederlandSchoon richt zich specifiek op ‘aandachtsgebieden’; plekken waar doorgaans meer zwerfafval te vinden is. Hiervoor creëren ze oplossingen op maat. Meer informatie zie www.nederlandschoon.nl.