Op maandag 23 januari heeft wethouder Karsten Klein in de Haagse Bluf de "Mondriaan Toolkit" gelanceerd waarmee winkeliers en horecaondernemers hun etalage kunnen aankleden in Mondriaan stijl.
Want in 2017 staat heel Nederland, en Den Haag in het bijzonder, in het teken van Mondriaan en De Stijl. Vanaf half februari creëren winkeliers en horecaondernemers in onder andere de Haagse binnenstad, Haagse Hout en Scheveningen met behulp van de toolkit een stijlvolle etalage en maken ze met elkaar van de stad Den Haag een ‘totaalkunstwerk'.
Den Haag kleurt Mondriaan
Den Haag staat in 2017 in het teken van Mondriaan. Want behalve de drie toptentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag -met driehonderd werken van Piet Mondriaan en één van de grootste collecties van De Stijl ter wereld- eert Nederlands enige stad aan zee de wereldberoemde kunstenaar en kunststroming met tal van activiteiten. Zo worden gebouwen, etalages, hotelkamers en Haagse iconen van de binnenstad tot het strand in Mondriaanstijl aangekleed, zijn er excursies, lezingen, dansvoorstellingen, concerten, festivals en een Mondriaanroute door de stad. Kortom: het wordt een feestjaar voor bewoners én bezoekers. Kijk voor meer informatie op: www.mondriaandenhaag.com.
Over Piet Mondriaan en De Stijl
In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vinden er in 2017 door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. De Stijl vindt zijn oorsprong in Leiden in 1917, met de oprichting van het tijdschrift De Stijl door Theo van Doesburg. De kunstenaars die zich aansloten bij De Stijl zochten naar een totaal nieuwe kunst, die ook de samenleving moest moderniseren. Piet Mondriaan is voor alle De Stijl-kunstenaars het grote voorbeeld. Ook in de hedendaagse tijd inspireren de uitgangspunten van De Stijl-beweging nog vele Nederlandse designers, zoals Hella Jongerius, Maarten Baas, Joris Laarman en Piet Hein Eek.
Piet Mondriaan is een van 's werelds belangrijkste moderne kunstenaars. Geboren in Nederland verovert hij via Parijs, Londen en New York de hele wereld. Hij is beroemd om zijn primaire kleuren en rechte lijnen, maar zijn vroege werk is nog sterk gebaseerd op de herkenbare realiteit. Hij schildert wat hij ziet: groene landschappen vol koeien en boerderijen. Geleidelijk schilderde hij steeds abstracter, zoals felgekleurde Zeeuwse duinen en stralende molens. Ook flirt hij met de theosofie en tovert hij magische bloemen en vrouwen op het doek. Na zijn kennismaking met de Parijse avant-garde schilderde hij kubistisch, totdat er alleen rechte lijnen en primaire kleuren overbleven. Nergens anders dan in het Gemeentemuseum ziet u Mondriaans stappen op weg naar abstractie. Van polders en appelbomen naar composities van rood, geel en blauw, ontvouwt de tentoonstelling zich als een avontuurlijke reis door het leven en werk van een onnavolgbare kunstenaar.
Meer informatie via:
• Gijs Meijer, woordvoerder Gemeentemuseum: 06 – 24 91 01 70
• Matthijs de Groot, overige activiteiten Mondriaanjaar: 06 – 16 09 40 21
• Karien Klinkenberg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., distributie toolkits
Interesse in een Mondriaan-toolkit?
Stuur een e-mail naar het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. naam onderneming en vestigingsadres.
Doe mee & win een volledig verzorgde lunch voor 4 personen in het Gemeentemuseum!
Er zijn 5 volledig verzorgde lunches voor vier personen in het Gemeentemuseum te winnen. Post een mooie, verrassende, originele selfie van jouw favoriete Mondriaan-etalage op Facebook of Instagram en tag #MTDD en het Gemeentemuseum. Op 31 maart worden de vijf winnaars bekend gemaakt.