Een extra zetje in de goede richting op het gebied van marketing en promotie, dat was de insteek van de pilot die het Haags Retailpunt ongeveer een jaar geleden startte.

Tijdens de zogenoemde "Marketing Boost" zijn vier uiteenlopende winkelgebieden gecoacht door Haagse marketingexperts. Doel van de pilot was in eerste instantie het "afstoffen, opschudden en vernieuwen van de bestaande marketingplannen", maar gedurende de pilot werd duidelijk dat het bedenken van ludieke acties of praktisch advies over evenementen los zand is, als niet duidelijk is waar het gebied voor staat en waar het in de toekomst naar toe wil. Een heldere positionering is de basis van een goed marketingplan. Vandaar dat tijdens de pilot bij een aantal gebieden extra aandacht is besteed aan de positionering van het winkelgebied.

 brainstormsessie

Vol enthousiasme zijn vier winkelgebieden; Boekhorststraat, City Center, Van Hoytemastraat en de Keizerstraat, gestart met de nieuw ontwikkelde methode "Marketing Boost winkelgebieden". Door middel van doelgroep-analyses en brainstormsessies zijn activiteiten en evenementen bedacht, en is gekeken hoe beter kan worden aangehaakt op bestaande evenementen in Den Haag en hoe social media professioneler kan worden ingericht. De brainstormsessie met ondernemers uit de straat bracht de nodige energie op gang, maar leidde soms ook tot felle discussies.

Positieve vooruitgang
boekhorststraat event vierkant

De Boekhorststraat is een straat in beweging. Met een groeiend aantal creatieve ondernemers en de wil om er iets van te maken, zit de straat in de lift. Dankzij de brainstormsessies is er een helder omschreven positionering, zijn er passende ideeën voor evenementen en handige marketing tips & tricks aangereikt, waarmee de straat aan de slag kan. Ze zijn er nog niet, en er is nog volop werk aan de winkel, maar er is een aantal goede stappen gezet.

van hoytemastraat winter

De Van Hoytemastraat heeft ook profijt gehad van een aantal sessies tijdens de marketing boost. Er zijn spijkers met koppen geslagen; de social media is serieus aangepakt, en rond de kerstperiode is gestart met een voorzichtig begin van een sfeervol winter evenement dat in de toekomst groter uit zal groeien; een kwalitatief hoogwaardig, gemoedelijk evenement voor de ondernemers én hun klanten. 

Beweging of Onrust?
Met de marketing boost voor winkeliersverenigingen komt er beweging in de straat! Maar dit kan ook tot onrust leiden. Meningen worden duidelijker, besturen komen voor hete vuren te staan. Het is niet altijd eenvoudig om voldoende mensen op de been te krijgen om acties of evenementen te organiseren. En ondanks de wetenschap dat een andere insteek tot aanvullende bezoekers kan leiden, is het moeilijk om vastgeroeste gewoontes te veranderen en om afscheid te nemen van bestaande evenementen. Een les uit de pilot is dan ook: neem de tijd; stap voor stap de goede kant op, en betrek zoveel mogelijk ondernemers bij de workshops; kijk vooral naar de mensen die wél willen, en laat je niet ontmoedigen door dwarsliggers! Het is niet gemakkelijk, maar het levert wel resultaten op. 

insta fred

Tijdens de pilot bleek ook dat niet alle deelnemende winkeliersverenigingen al helemaal ingericht zijn om op korte termijn een vernieuwde marketing kalender door te kunnen voeren. Een duidelijke bestuursstructuur (wie doet wat), heldere budgetverdeling en voldoende draagvlak voor marketing en promotionele activiteiten binnen de straat zijn nog niet in alle gebieden op orde. Des al niet te min hebben de brainstormsessies in alle gebieden voor beweging in de straat gezorgd. Er is gezamenlijk nagedacht over de positionering, over promotie en evenementen en last but not least: ondernemers uit de straat hebben elkaar een keer gezien en gesproken in een andere setting dan hun dagelijkse werkterrein, wat heeft bijgedragen aan een grotere verbondenheid!

Lees meer op: www.haagsretailpunt.nl/marketingboost

Op dit moment wordt de pilot geëvalueerd en wordt er gekeken hoe de Marketing Boost een eventueel vervolg kan krijgen. Voor vragen over de marketing boost of andere marketing gerelateerde vragen over je winkelgebied; e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..