Informatie en inspiratiesessie over elektrisch vervoer en slimme en schone distributie op 10 juli 2018 in De Regenvalk (Weimarstraat)

Op 10 juli 2018 vond, i.s.m. koplopersnetwerk “Slim en Schoon door de Haagsche Stad en het Haags Retailpunt, de netwerk- en inspiratiebijeenkomst plaats. Het koplopersnetwerk is een samenwerkingsverband van de gemeente Den Haag team luchtkwaliteit, Bereikbaar Haaglanden en Bureau Binnenstad om elektrisch vervoer en slimme en schone distributie te stimuleren en faciliteren. Het netwerk richt zich dit jaar ook nog op andere aandachtsgebieden, zoals het belang van verduurzaming van het wagenpark van Haagse grote en kleine werkgevers.

Tijdens deze thema- en netwerkbijeenkomst stonden twee thema’s centraal: ondernemers op de hoogte brengen van de mogelijkheden op het gebied van elektrisch vervoer en slimme en schone stedelijke logistiek. Na de ontvangst met een bijzondere broodmaaltijd van Vegetarisch restaurant Jantje uit de straat, begon het plenaire programma met een kort welkom door Guido Bokstijn, voorzitter van de BIZ Weimarstraat en eigenaar van Bokstijn Feestartikelen. Hij vertelde dat zijn opa ooit als eerste met de auto door de Weimarstraat reed. Een echte koploper dus. Nu heeft hij ervoor gekozen om zijn magazijnen naar de rand van de stad te verplaatsen zodat er geen vrachtwagen de Weimarstraat in hoeft.

Na dit welkom waren de deelnemers geïnspireerd om actief aan de slag te gaan met de vraag: wat is slim en schoon vervoe, met Carin Biegnolé vanuit het koplopersnetwerk Slim en Schoon door de Haagsche Stad.

Hoogtepunten van presentaties
Initiatieven in de straat: De Groene Regentes
Wim Schutten, initiatiefnemer en wijkbewoner – vertelde dat wijkbewoners regelmatig per fiets of OV door de stad rijden. Voor bezoek buiten de stad, of het vervoeren van goederen hebben ze soms een auto nodig. De gemeente wil bewoners en ondernemers prikkelen om meer gebruik te maken van de elektrische auto. De e-deelauto’s in de straat leiden tot minder uitstoot maar ook tot meer nieuwsgierigheid naar elektrisch vervoer. Door het gebruik van de deelauto’s kunnen zelfs al twee parkeerplaatsen vervangen worden voor groen.

Initiatieven van ondernemers: Winkelbeveiliging met elektrische wagens
Emill De Waal, Huschka Groep beveiliging – vertelde over zijn keuze voor de voor elektrische wagen en zijn ervaringen met de laadinfrastructuur. De mogelijkheden (en onmogelijkheden) van elektrisch rijden kwamen daarbij naar voren. Er is bij ondernemers vaak nog een angst voor de (beperkte) actieradius. Huschka heeft jaren geleden besloten te gaan rijden met de elektrische surveillancewagen en heeft samen met de dealer onderzoek gedaan naar wat wel en niet haalbaar is. Beveiligingsbedrijf Huschka vervangt zijn dieselauto’s in snel tempo voor volledig elektrische voertuigen, waardoor zijn CO2-footprint met meer dan 15% per jaar daalt. Uiteindelijk wil Huschka al zijn wagens vervangen door de elektrische variant of door nog te ontwikkelen technieken. Duidelijk werd dat volgens deze ondernemer dit een grote toekomst heeft. Ook kijkt Huschka verder dan het eigen autogebruik. De wagens staan overdag stil en er wordt nagedacht over een auto-deel- systeem.

Elektrisch vervoer: Schone lucht middels schone voertuigen en laadinfrastructuur
Ilka Baranyo’, team luchtkwaliteit gemeente Den Haag

Vraagstukken

  • Laadpaal in de winkelstraatLaadpalen worden op verzoek van bewoners, door parkeerbeleid, gedefinieerd winkelgebied. Een ondernemer die net buiten deze afbakening gevestigd is kan een laadpaal “voor de deur” van zijn winkel zien. Voor ondernemers voelt dat vreemd als deze parkeerplaats niet gebruikt mag worden als reguliere parkeerplaats voor klanten.
  • Investeren in elektrische/schone voertuigen of aanvragen te doen voor laadpalen in de buurtVeel ondernemers voelen nog niet de urgentie om te investeren. De aanschaf van een elektrische auto wordt door ondernemers als duur gezien. Maar is dat ieders ervaring? We hoorden in de eerdere verkenning ook dat er juist geld bespaard kan worden waardoor een ondernemer meer elektrische wagens gaan aanschaffen. Ander punt is dat niet iedere ondernemer een auto heeft. 

Vragen en tips voor de gemeente Den Haag: 

  • Welke pilots kunnen we samen met ondernemers starten en hoe kunnen jullie ons daarbij helpen?
  • Plannen voor de infrastructuur zouden beter gecommuniceerd moeten worden.
  • Mogelijkheden bieden tot testen voertuigen met een herkenbare sticker.

Meer informatie: Op www.oplaadpalen.nl zijn alle actuele laadpalen te zien in Nederland.

Oproep tot actie
Diverse bedrijven als Huschka rijden al door de stad in een elektrische bestelwagen of op een elektrische scooter. Bent u zelf ook geïnteresseerd in een proefrit, of in de ervaringen van anderen, neem dan contact op met Carin Biegnolé op 06-53777758 of direct met één van de betrokken leveranciers (zie lijst). U kunt ook terecht bij een dealer in elektrisch vervoer.
Heeft u zelf nog concrete vragen voor de gemeente, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wilt u meer informatie over de duurzaamheidskringen van de gemeente met o.a. ideeën om meer te doen met led-verlichting? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitstootloze stadsdistributie: Leefbaarheid en bereikbaarheid via slimme en schone logistiek
Door Elisabeth Schoeman, team luchtkwaliteit gemeente Den Haag
Elisabeth Schoeman vertelde over stadsdistributie van het in maart getekende convenant stedelijke distributie m.b.t. 0-emissie voor de Haagse binnenstad in 2025. Er wordt door de 9 partijen die het convenant ondertekend hebben onderzocht welke maatregelen genomen kunnen worden om tot 0-emissie te komen in 2025. Op welke wijze kan bijvoorbeeld de inzet van elektrische bestelwagens voor stedelijke distributie gestimuleerd worden? Hoe passen initiatieven als een hub hierin? Daarnaast worden nog nieuwe manieren van bevoorrading onderzocht en uitgewerkt.

Deze presentatie had als doel om inzicht te geven in wat er speelt binnen het convenant stedelijke distributie. Er werd o.a. toegelicht wat de behoeften en voordelen zijn van een binnenstad-hub en welke faciliteiten hierbij nodig zijn. Aan de rand van de stad zijn al hubs in ontwikkeling voor op- en overslag en/of ontkoppelpunten.

Vraagstukken

  • Waarmee kunnen we een hub starten en wat is ervoor nodig?
    Expreszendingen, post (ook vertrouwelijk), pakket (droog, koel en vries), rolcontainer en palletzendingen zijn door één of meer partijen te organiseren. Voorbeelden van kansen: afvallogistiek (grondstoffen), retouren, bouw- en servicelogistiek. Benodigdheden om te starten: een totaal oppervlak van 1.000 tot 2.000 m2, koelfaciliteit en laaddock trailers.
  • Wanneer wordt het relevant voor een detaillist om te gaan investeren in elektrische/schone bezorging?
    Veel ondernemers voelen nog niet de urgentie om mee te werken en/of mee te denken over dit onderwerp. Is het vooral voor de binnenstad en, zo ja, wanneer gaat het concreet spelen? De stip op de horizon staat op 2025. Zie ook het nieuwsbericht.

Beide thema’s leidden tot veel vragen en onzekerheden. Hierdoor werden de vragen en opmerkingen voor de gemeente beperkt, maar het versterkte de communicatie onderling tussen deelnemers.

Vragen en tips voor de gemeente Den Haag:
Vanuit de belronde die voor de bijeenkomst is gemaakt, blijkt dat enkele voorzitters de weg zoeken naar de juiste personen om een hub in binnenstad te realiseren. Concreet wordt er nu gebouwd aan:
- Rijks-/Gemeentehub (Ministerie en gemeente Den Haag); 
- Bundeling inkoop op het Beatrixkwartier met mogelijke aansluiting van de Theresiastraat.

Bij aanwezige winkelgebieden is er interesse om een pilot m.b.t. bundeling van afvalinzameling te starten. Ook is er interesse bij bedrijven voor een pilot m.b.t. het uitproberen van een elektrische bestelbus.
Meer informatie? Hier leest u het convenant stedelijke distributie

Oproep tot actie
Tijdens de belronde door Carin Biegnolé, waarin is verkend wat er speelt in de winkelstraat, hebben diverse ondernemers zich gemeld voor proeftuinen met slim en schoon vervoer.
Wilt u ook aansluiten en meewerken aan slimme logistiek, neem dan contact op met Michel Oldenburg. Hij werkt aan de ontwikkeling van pilots binnen het convenant stedelijke distributie. Michel is bereikbaar op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 0624906738.
Heeft u zelf nog concrete vragen voor de gemeente, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kijk op www.slimenschoon.nl /denhaag voor een selectie van bedrijven die nu al schoon rijden of slimme oplossingen bieden.