Stichting Ondernemers China Town Den Haag en pandeigenaren in de Spuistraat hebben ervoor gekozen om een zogenaamde bedrijveninvesteringszone (BIZ), een soort bindende ondernemersvereniging, op te richten. 

 Woensdagavond 20 februari jl. maakte wethouder Richard de Mos (Binnenstad) namens het College bekend dat de wettelijke vereiste was gehaald om deze twee nieuwe zones in Den Haag in werking te laten treden.

Eerste eigenaren BIZ
In de Spuistraat is al een winkeliers-BIZ actief: City Center. Uniek is dat zich nu eigenaren van winkelpanden in dezelfde straat hebben besloten om ook een BIZ op te richten. Deze bijzondere combinatie van gebruikers en eigenaren zorgt voor meer diversiteit in de activiteiten.

“Geweldig dat er twee nieuwe zones bijkomen. Als gemeente werken we er dagelijks aan om de binnenstad schoon en gezellig te houden. Dat de ondernemers ook actief willen zijn is top! Zo zorgen we samen voor een aantrekkelijke binnenstad voor onze inwoners en bezoekers,” aldus Richard de Mos (Binnenstad).

Bedrijveninvesteringszone
Een bedrijveninvesteringszone (BIZ) is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers (of pandeigenaren) samen investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. Dit is bijvoorbeeld een winkelgebied of een bedrijventerrein. Ondernemers zitten zelf aan het stuur en beslissen over de activiteiten van de BIZ. De BIZ is een instrument vóór en dóór ondernemers. Alle ondernemers in het BIZ-gebied betalen een bijdrage en organiseren zo bijvoorbeeld activiteiten en verzorgen samen de aankleding van hun (winkel)gebied.

Voorloper Den Haag
Den Haag was een van de eerste steden in Nederland die de oprichting van een bedrijveninvesteringszone mogelijk maakte. Inmiddels telt de stad 22 BIZ-en (21 winkelgebieden en 1 bedrijventerrein).

Betere economische prestaties
BIZ-en leiden tot aantrekkelijke winkelgebieden en zorgen voor betere economische prestaties. Daarom hebben beide gebieden ondersteuning gehad van een BIZ-kwartiermaker en het Haags Retailpunt in het traject van oprichting van de BIZ.