Inventieve ideeën van Haagse ondernemers: omgaan met het coronavirus
Het zijn bizarre tijden, die ook de Haagse retail- en horeca ondernemers hard raken. Veel ondernemers maken zich zorgen; overleeft mijn zaak deze crisis?

Zonder klanten geen inkomsten. En de vaste kosten zoals huur, personeel en inventaris lopen door. Helaas zijn er op dit moment geen pasklare antwoorden op alle vragen die leven. Op de websites van de KVK, MKB-Nederland, de RVO, brancheorganisaties (Koninklijk Horeca Nederland (KHN), etc.) en inkooporganisaties wordt informatie gedeeld over verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf, aanvragen werktijdverkorting, aanvragen voor uitstel diverse soorten belastingen, regelingen voor zzp-ers, etc.

Ook zijn er inspirerende voorbeelden te vinden van ondernemers die ondanks de coronacrisis, er toch het beste van proberen te maken. In dit blog deelt het Haags Retailpunt een aantal ideeën, die wellicht bruikbaar kunnen zijn.

Cadeaubonnen
Om toch een deel van de inkomsten te behouden, hebben veel zaken een cadeaubon in het leven geroepen. Klanten kunnen niet meer naar je winkel of horecazaak komen, maar kunnen wel een cadeaubon kopen, die ze kunnen inzetten zodra je onderneming weer open gaat. Je zou nog iets extra’s kunnen doen voor deze cadeaubon-kopers. Bijvoorbeeld een leuk privébericht sturen of als het coronavirus voorbij is en de deuren van je zaak weer open gaan een speciaal moment creëren voor deze mensen. Via social media of je nieuwsbrief kun je klanten wijzen op deze mogelijkheid om je te steunen door nu een cadeaubon te kopen.

Bezorgdienst van je producten
Mensen kunnen of durven niet meer naar je zaak te komen. Thuislevering kan dan een optie zijn. Groentezaken bieden pakketten met groenten aan die ze bij hun klanten thuis afleveren. En veel restaurants maken al gebruik van de bezorgdiensten Deliveroo, Uber Eats en Thuisbezorgd.

Webshop in de spotlights
Heb je naast je fysieke zaak ook een webshop? Ook al weten jouw klanten dit, blijf dit benadrukken. Licht een aantal leuke of toepasselijke producten uit die via jouw webshop te koop zijn. Kun je inspelen op het feit dat mensen nu voor langere tijd thuis zitten? Of bied je producten die mensen elkaar als cadeautje kunnen geven om elkaar op te vrolijken? Laat dit dan weten. Sprinkel en Hop, Het Appeltaartgevoel en Baretta zijn voorbeelden van winkels die dit via social media goed laten weten.

Webshop opstarten
Heb je geen webshop, maar wil je die die wel opzetten? Er zijn legio websites met tips over het opzetten van een webshop; bijvoorbeeld: https://www.ikgastarten.nl/bedrijf-starten/webshop/webshop-beginnen-in-9-stappen, https://ondernemersplein.kvk.nl/stappenplan-webshop-beginnen/.
Ook kun je via grote webshops, zoals Bol.com, je producten aanbieden als zakelijk verkoper. Bekijk de mogelijkheden op https://www.bol.com/nl/m/verkopen-aanmelden/.

Social Media: hoe deel je updates over het coronavirus?
Veel mensen zitten nu thuis en houden social media intensiever bij dan ooit. Mensen leven echt mee met ondernemers. Het is dan ook niet raar als je updates deelt over welke maatregelen je treft. Ben je gesloten, beperkt open, lever je aan huis of via een bezorgdienst? Vertel het je klanten via social media. Laat het ook weten als je hulp nodig hebt en roep op tot het kopen van cadeaubonnen. Een leuk voorbeeld is restaurant Dekxels; zij laten via Facebook weten dat nu het restaurant gesloten is, ze hun interieur gaan opknappen en daarnaast vragen ze hun klanten hen te helpen door het kopen van een cadeaubon.

Je zou, als je je hier comfortabel bij voelt een filmpje kunnen maken over hoe je winkel of horecabedrijf er nu uitziet, en laat zien wat je nog wél doet (schoonmaken, opruimen, nieuwe recepten verzinnen...); visualisatie helpt om in het hoofd van je klanten te blijven hangen. Gebruik Instagram Stories of maak een filmpje voor Facebook.

Promotie
Al klinkt het tegenstrijdig om nu geld te investeren; zorg ervoor dat zoveel mogelijk personen weten van je nieuwe initiatief. Stuur bijvoorbeeld een persbericht naar de lokale media, of adverteer in een lokale krant. Ook via Facebook en Instagram zijn er hele goede mogelijkheden om je doelgroep te informeren, bijvoorbeeld door advertenties in te zetten op jouw postcodegebied of specifiek gericht op de interesses van jouw doelgroep. De kosten hiervoor zijn aanmerkelijk lager dan adverteren in een krant. Kijk voor meer informatie op: https://www.facebook.com/business/ads.

Help anderen
Naast je hoofd boven water houden en overleven, kun je misschien ook iets doen om anderen te helpen. Zorgpersoneel, artsen of politieagenten, mensen in de cruciale beroepen die geen tijd hebben om boodschappen te doen, of oudere mensen uit de risicogroep. Door iets voor hen te doen, zal je omzet niet meteen stijgen, maar je doet wel iets goeds en creëert binding met en goodwill bij je klanten. Zo zijn er bakkers die speciale koekjes bakken voor zorgpersoneel, een lunchtentje die voedselpakketten voor slecht-bedeelden maakt, en een groenteboer die op speciale openingstijden alleen 70+-ers binnen laat, om voor hen het risico op besmetting te verkleinen.

Met deze tips, opgedaan bij ondernemers, wil het Haags Retailpunt andere Haagse ondernemers en winkelgebieden inspiratie bieden en op deze manier een hart onder de riem steken. Zie jij goede voorbeelden die het Haags Retailpunt kan delen met winkeliersverenigingen en lokale ondernemers? Deel ze met ons via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tag een ondernemer, of laat het via onze Facebookpagina weten https://www.facebook.com/haagsretailpunt/.