Maar liefst 55 inzendingen kwamen er op de oproep van gemeente Den Haag om met oplossingen te komen waarmee ondernemers klanten vriendelijk kunnen verwelkomen, én de veiligheid en 1,5 meter-maatregel kunnen naleven. 

Deze challenge is een spin-off van het Start-up in Residence programma
De oplossingen varieerden van gedragsstimulering door middel van acteurs; 'anderhalve meters' en positieve bewegwijzering tot robotarmen die kopjes koffie serveren en een digitale biertruck voor festivals. Verder zijn er veel digitale ideeën ingediend; QR-codes om te bestellen en digitale menukaarten, druktemeters en bezoekersspreiding-apps. Ook zijn er mooie ontwerpen gemaakt voor afscheidingsschermen; inclusief plantenbak, menukaart of krijtbord.

Uit de 55 inzendingen zijn 5 winnaars gekozen, op basis van een aantal criteria, waaronder haalbaarheid, schaalbaarheid, inventiviteit en passend bij horeca- en retail-ondernemers. De winnaars zijn: 

1e prijs: Duwtje - Hart voor Lokale ondernemersgedragsrouting
De Hartjes zijn onderdeel van een gedragsrouting. Een kleine aanpassing in de omgeving die mensen verleidt om iets te doen. Een duwtje in de goede richting, zonder te dwingen. 

2e prijs: Anders nog AdviesEen dashboard voor een prettig en veilig bezoek
Meten bezoekersdrukte in Den Haag en stimuleren van spreiding richting rustigere gebieden.

3e prijs: HusenseDigitale nudging in 1,5 meter samenleving
Door het meten van het aantal klanten in de ondernemingen geven ze realtime de drukte weer en ondersteunen wij zowel de ondernemer, het personeel als het bezoekend publiek.

4e prijs: Hubbel collect & Deliver 
Hubbel verzamelt bestellingen bij winkels en levert deze dezelfde dag bij de klant thuis. 

5e prijs: Pim coffee, sandwiches & vintage
Maakt van de nood een deugd en verbouwde het interieur met gezellige coronaproof “huisjes”. Mooi voorbeeld van omdenken!

Niet in de prijzen, wel leuke ideeën: