Wist je dat De Passage de oudste overdekte winkelpassage van Nederland (1885) is? De Passage bestaat dit jaar maar liefst 135 jaar. Een uniek jubileum van een bijzondere monumentale winkelpassage. Wij vroegen ondernemer Anil Soekhoe van Hop en Stok wat ondernemen in De Passage voor hem betekent.

"Een gastvrije en unieke ervaring, net zo'n gevoel als wanneer je winkelt in een passage in Milaan". Dat beeld had Anil Soekhoe voor ogen toen hij zo'n zes jaar geleden Hop & Stork opende in De Passage om mensen blij te maken en te verrassen met een overheerlijke chocoladebeleving. Je zou Hop & Stork bijna een nieuwkomer noemen, wanneer je je realiseert dat De Passage dit jaar al 135 jaar bestaat. Maar Anil voelt zich als ondernemer en voorzitter van de winkeliersvereniging als een vis in het water.

"Wat het ondernemen in De Passage zo speciaal maakt? Het is het oudste winkelcentrum van Nederland!" vertelt Anil met een sprankel in zijn ogen. "Kijk eens naar die prachtige architectuur; boven zie je overal unieke details en kijk je naar beneden dan zie je een bijzondere Italiaanse marmeren vloer. Het is een bepaalde uitstraling en sfeer die De Passage van nature met zich mee brengt. Wat ook leuk is, is dat er zoveel verschillende type ondernemers in De Passage ondernemen en bij de winkeliersvereniging zijn aangesloten. Ondernemingen die hier er vanaf het eerst uur bij zijn, zoals vulpennenspeciaalzaak Akkerman. Oud en nieuw door elkaar, waarbij iedereen van elkaar kan leren. Zo is de één super goed in de inzet van social media, terwijl de ander weer heel actief participeert in bijvoorbeeld de organisatie van het 135-jarig bestaan".

Corona gooide helaas roet in het eten van de grootse plannen die de winkeliersvereniging en eigenaar van De Passage hadden om het 135-jarig bestaan van De Passage te vieren. "Nu beperken we ons tot het delen van verhalen via de website en via de mooie oude uitingen van De Passage die je overal ziet hangen. Ook zijn we bezig met het ontwikkelen van een speciaal stoepbord voor alle ondernemers, die verwijst naar het 135-jarig bestaan". Een idee dat nog in ontwikkeling is, is het organiseren van exclusieve rondleidingen langs de plekken in De Passage waar je normaal niet kunt komen. "Er is zoveel bijzonders te zien en er liggen hier nog zoveel unieke stukken. Laats kwam ik bij een van de ondernemers twee oude violen tegen en een poppenwagen van zeker 135 jaar oud". En over het ondernemerschap in de huidige economie zegt Anil tot slot "we maken er hoe dan ook het beste van en benutten met elkaar zoveel mogelijk kansen om dit mooie winkelgebied op de kaart te zetten!"