Speciaal voor Haagse winkelgebieden heeft gemeente Den Haag dit jaar weer de 'Feestmaandregeling' gelanceerd waarbij winkelgebieden aanspraak kunnen maken op een gemeentelijke financiële bijdrage om de sfeer tijdens de feestmaand te verhogen. Denk hierbij aan activiteiten als: een gastheer of gastvrouw, een kerstboom en/of verlichting in het winkelgebied.

Aan de aanvraag is een aantal voorwaarden verbonden:

 • De aanvraag moet een bijdrage leveren aan de fysieke uitstraling van het gebied in de decembermaand. Dat kan bijvoorbeeld een gastheer of gastvrouw, een kerstboom en/of verlichting zijn.
 • Het organiseren van een eventuele activiteit, mag niet tegenstrijdig werken met de maatregelen rondom COVID-19. Veilig winkelen en de 1,5 m. afstand moeten gegarandeerd worden.
 • Het verzoek moet komen vanuit een actieve ondernemersvereniging of BIZ binnen de Haagse Hoofdwinkelstructuur. Een verzoek van een individuele ondernemer wordt niet geaccepteerd.
 • Er wordt 2/3e van de totale kostenpost (excl. BTW) gefinancierd, met een maximum van € 3.000 per aanvraag. De ondernemersvereniging of BIZ moet dus kunnen aantonen zelf 1/3 mee te betalen.
 • De ondernemersvereniging of BIZ vraagt een offerte aan bij een derde partij. Stuur vervolgens de offerte + factuur vanuit de ondernemersvereniging of BIZ voor 2/3 van dat bedrag aan de gemeente. Als bewijsstuk moet de offerte van de derde partij worden meegestuurd.
 • De ondernemersvereniging of BIZ moet zelf voor de organisatie (incl. eventuele vergunningen die nodig zijn) zorgen.
 • Bij het verkrijgen van deze financiering wordt duidelijk vermeld dat het gaat om een eenmalige bijdrage. Er is dus geen vanzelfsprekendheid van financiële bijdrage voor de opvolgende jaren.
 • De gemeente toetst de haalbaarheid van de aanvraag en maakt een afweging of de aanvraag bijdraagt aan de fysieke uitstraling van het gebied. Daarbij kijkt de gemeente naar een goede spreiding over de stad en naar plekken waar zoveel mogelijk bezoekers en bewoners kunnen genieten van de kerstboom en/of verlichting.
 • Indien er meer aanvragen binnen komen, dan gehonoreerd kunnen worden, krijgen de aanvragen die als eerst zijn ingediend en voldoen aan bovenstaande criteria voorrang.
 • Na realisatie van de activiteit dient beeldmateriaal (foto) als bewijs aangeleverd te worden.
 • De aanvraag moet voor woensdag 25 november 2020 zijn ingediend.
 • De (foto)verantwoording van de realisatie moet voor dinsdag 5 januari 2021 zijn aangeleverd.

Let op: Alleen winkelgebieden binnen de Hoofdwinkelstructuur en toeristische kerngebieden (Scheveningen-bad, Kijkduin-bad en de binnenstad) mogen een beroep doen op deze bijdrage.

KLIK HIER voor de procedure 'Aanvraag Feestmaandregeling 2020".

Aanvragen kunnen worden ingediend bij:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Gemeente Den Haag) en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Haags Retailpunt).