Jochem Nonhebel werkt in de scheepsbouwindustrie en ontdekte daar de kracht van 3D-scans waarmee je virtueel schepen van binnen kunt bekijken, zonder dat je er de halve wereld voor over hoeft te vliegen. Hij realiseerde zich dat deze techniek ook toegepast kan worden in andere sectoren. Bijvoorbeeld voor winkeliers die nu hun deuren gesloten moeten houden.

Samen met oud-studiegenoot Sebastiaan Brouwer van de TU Delft zetten ze het bedrijf 3D-venture.nl op om dit idee verder te ontwikkelen. Met een 3D-weergave hopen zij een inspirerende helpende hand te bieden aan de ondernemers die het nu zwaar hebben en wellicht levert het winkeliers wat op. Met een virtuele winkel of galerie voeg je veel meer beleving toe en vergroot je de klantbinding omdat het herkenbaar en persoonlijk is. Klik hier voor hun inspirerende 3D Venture Story.
 
Hoe werkt het?
Met een 3D-scanner (een 360 graden fototoestel) wordt in ongeveer een uur tijd op een aantal plekken in de winkel opnamen gemaakt. Als de hele winkel is gescand, worden de beelden ge-upload naar een server waar automatisch alle beelden aan elkaar gekoppeld worden met de software van Matterport. Binnen enkele uren ontstaat de virtuele weergave van de winkel in 3D. Vervolgens kunnen er labels worden toegevoegd die linken naar de webshop van de winkel. 
 
Bij wijze van test, om te zien of dit idee aanslaat bij ondernemers, heeft Jochem voor twee Haagse winkels een 3D-scan gemaakt: UPTOWN en Fort M
De ondernemers van deze winkels zijn hier erg enthousiast over. Bart van Hylckama: “We krijgen er heel veel respons op, maar ik weet niet of het direct wat oplevert. Het gaat mij er ook vooral om dat we zichtbaar blijven en dat we nieuwe dingen blijven doen, zodat klanten zien dat we actief zijn. En dat we on top of mind zijn op het moment dat er weer wel een keer geshopt mag worden”. Buurman Marc Tielrooy van Fort M liep toevallig net tijdens de opname bij UPTOWN binnen en vond het zo interessant dat hij Jochem benaderde of het in zijn winkel ook toegepast kon worden. Michiel Lindhout (Fort M): “De ervaring tot nu toe is erg positief en we krijgen leuke reacties. Het is een fijne extra tool om aan je klanten te laten zien dat je ook in deze coronatijd ondernemend en creatief bezig bent".

Jochem wil nu de mogelijkheid onderzoeken of het ook interessant kan zijn voor horeca. “Even je favoriete kroeg of restaurant van binnen bekijken en dan een take-away menu of bier-pakket bestellen, bijvoorbeeld”.