Als kind had de Haagse modeontwerper Michael Barnaart een poster van nijntje boven zijn bed hangen. Toen wist 'ie uiteraard nog niet dat juist de strakke lijnen, de kleuren en de eenvoud van die tekening belangrijke inspiratiebronnen zouden zijn voor zijn latere carrière in de mode. Wij spraken Michael Barnaart over zijn bewondering voor Mondriaan en Dick Bruna en zijn droomsamenwerking die, juist door corona, eindelijk tot stand kwam.

Michael is een groot bewonderaar van zowel Mondriaan als Dick Bruna. Die laatste was volgens hem dan ook een briljante vormgever, ondanks dat 'ie daar niet direct bekendheid mee verwierf. In 2011 hing de door, de nog heel jonge, Michael ontworpen Mondriaan jurk al in het Haagse Gemeentemuseum (inmiddels Kunstmuseum). Een enorme eer. Michael schreef Dick Bruna destijds een brief om hem daarvoor te bedanken. Hij had immers zoveel aan hem te danken in zijn werk. En terwijl de werken van Dick Bruna pas op heel late leeftijd te bewonderen waren in musea, was dat Michael nu al gelukt. De reactie die hij van Dick Bruna ontving hangt nog altijd ingelijst in zijn winkel in de Papestraat.

Sindsdien droomde Michael er al van om ooit een samenwerking te starten met zijn grootste inspiratiebron nijntje. Doordat er door corona veel stil kwam te liggen, ontstond er opeens tijd om eens echt goed na te denken over die samenwerking. Want wat wilde hij dan precies? De nijntje broche bleek hiervan de uitkomst. "Omdat de broche, ten tijde van thuiswerken, het ultieme accessoire is om de outfit om te leuken, het altijd staat en het iedereen past", legt Michael uit. "De broche is de ultieme combinatie tussen Mondriaan en nijntje, en nijntje droeg in al die jaren nog nooit een Mondriaan jurk, het was de hoogste tijd," geeft Michael daarnaast aan.

Hij sluit af "Ik word hier vooral heel blij van en mijn klanten (hopelijk) ook. Dat is heel belangrijk, zeker in coronatijd!"

De broche is inmiddels in drie verschillende musea en in zijn winkel te koop. Wat een mooi en inspirerend voorbeeld van een ludieke samenwerking ten tijde van corona!