Wil je meer weten over de ondernemers die Den Haag rijk is? Wat hen inspireert en welke tip ze voor jou in petto hebben? In deze rubriek vragen we lokale ondernemers het hemd van het lijf! Om jou als ondernemer te inspireren en om van elkaar te kunnen leren.
Deze keer brachten we een bezoek aan Eric en Gloria van de koffiebranderij Illimani in de Theresiastraat. Zij vertellen graag over het nut van goede lokale samenwerkingen en geven van ondernemer tot ondernemer dolgraag hun gouden tips.
Wat een super mooie zaak hebben jij en Gloria! Hoe is dit hele avontuur in de koffie begonnen?
Eric steekt van wal: "Na verschillende ontwikkelingsprojecten in Bolivia wilde ik iets anders doen. Maar wel iets waarbij ik de lokale bevolking nog steeds kon blijven steunen. Ik ben heel klein begonnen, ik had op dat moment maar 3000 gulden op mijn spaarrekening. Ik begon dus met heel weinig koffie, gewoon om te verkopen aan vrienden en familie. Inmiddels is Illimani koffie, nadat we in 1997 het Bio keurmerk kregen, in elke biologische winkel te koop en zijn onze vers gebrande koffiebonen elke week helemaal uitverkocht."
De naam Illimani wekt onze nieuwsgierigheid, wat betekent het en waar komt het vandaan?
"Ik begon natuurlijk met koffie uit Bolivia en om die reden wilde ik ook een naam uit Bolivia. Illimani is de berg die je kan zien vanaf La Paz, de hoofdstad van Bolivia. Het betekent de ‘broedplaats van de bergval’. Overal doemt de prachtige besneeuwde bergtop weer op, behalve als die in de wolken zit. Volgens Bolivianen is de berg dan boos."
Jullie werken veel samen met andere lokale ondernemers. Hoe zien deze samenwerkingen er uit en met wie werk je allemaal samen?
"De samenwerkingen wisselen vaak. Zo hebben we al veel verschillende samenwerkingen gehad en gaan er vast ook nog een hoop komen. Op dit moment werken we bijvoorbeeld samen met de buurman, Joe de groenteman. Hij verkoopt onze koffie in zijn webshop en wij kopen weer zijn fruit en groenten. We zouden graag ook een samenwerking willen met bakkerij Hessing. Dan kunnen zij onze koffie schenken in de bakkerij en kunnen wij in onze winkel de mensen weer een croissantje aanbieden bij de koffie. Het zijn gewoon hele mooie win-win situaties!"
Waarom vinden jullie het zo belangrijk om lokaal samen te werken?
"Het is heel fijn als je samen met andere ondernemers goed door één deur gaat. Het stimuleert en zorgt bovendien voor mooie combinaties en meerwaarde. Zo verkopen we hier nu ook prachtige handgemaakte kopjes van een Griekse dame en hebben we een poster op deur hangen van een mevrouw die Nederlandse taalles aanbiedt. Zodra het weer wat warmer wordt, maken de bijen weer honing en verkopen we hier ook lokale honing uit het Haagse Bos."
Hebben jullie tot slot nog goede tips voor andere ondernemers?
"Ten eerste, kijk altijd vooruit naar nieuwe mogelijkheden. En zorg voor klantvriendelijkheid. In Amerika heb ik ooit bij een keten gewerkt. Hier werd aan het woord ‘welcome’ verschillende woorden gekoppeld. De W van ‘welcome’ en de E was van ‘eyecontact’. Die laatste heb ik goed onthouden. Wanneer er nieuwe klanten binnen komen, is het zo belangrijk dat je ze gedag zegt en daarbij ook echt even aankijkt. Zo voelt een klant zich gezien en meteen welkom, een wijze les die nu nog steeds zijn vruchten afwerpt."