Wil je meer weten over de ondernemers die Den Haag rijk is? Wat hen inspireert en welke tip ze voor jou in petto hebben? In deze rubriek vragen we lokale ondernemers het hemd van het lijf! Met deze keer een bijzondere ondernemer. Naast eigenaar van antiekwinkel 'De Lantaarn' op de Thomsonlaan, is Leo namelijk ook penningmeester van BIZ Winkelgebied De Fahrenheit. Hij kan je alles vertellen wat je wil weten over een BIZ en geeft graag zijn gouden tips. 

Laten we eerst beginnen met de vraag wat een BIZ is, dit is misschien nog niet voor iedereen helemaal duidelijk en jij kan dit vast goed uitleggen.
"Een BIZ staat voor een Bedrijveninvesteringszone. Het is eigenlijk een soort nieuwe vorm van de ouderwetse winkeliersvereniging met dit verschil dat als de meerderheid vóór is, alle ondernemers mee moeten betalen. Met alle ondernemers zorg je dus gezamenlijk voor de eer en glorie van een winkelgebied. Daarnaast wordt het contact met de gemeente vergemakkelijkt; je wordt als serieuze partij gezien. Tot slot hoeft de penningmeester niet zelf met de pet rond voor het innen van de contributie. Dit wordt door de gemeente gedaan en in de vorm van een BIZ-subsidie uitgekeerd aan de BIZ." 

Kun je een paar voorbeelden benoemen die jullie als BIZ doen en hebben gedaan afgelopen jaar? 
"Het afgelopen jaar konden helaas weinig activiteiten doorgaan. Maar in september hebben we, onder voorbehoud van de coronamaatregelen, weer de jaarlijkse braderie. Tijdens de wintermaanden hebben we hier altijd prachtige sfeerverlichting, dat is misschien weleens opgevallen. Met Sinterklaas en Kerst organiseren we altijd een evenement, dat kan hopelijk deze winter wel doorgaan. De permanente kiosken voor de vis, groenten en notenboer in de Fahrenheitstraat zijn ook mede mogelijk gemaakt door inzet vanuit de BIZ en ook bij de herinrichting van ons winkelgebied was het BIZ-bestuur betrokken."

Natuurlijk gaan we je ook feliciteren, want jullie BIZ is voor 5 jaar verlengd! Jij bent penningmeester van BIZ Winkelgebied De Fahrenheit, wat valt er allemaal onder jouw takenpakket? 
"Mijn voornaamste taak is om inzichtelijk te houden wat er qua budget allemaal mogelijk is. Wanneer iemand een idee heeft, kijk ik of dit past binnen het budget. Daarnaast krijg ik alle facturen binnen, ik moet de uitgaven controleren, zorgen dat de nota’s kloppen en facturen betalen." Een aardige administratie dus die je moet bijhouden? "Ja dat klopt, maar mijn administratie klopt altijd! Ik vind het ook heerlijk om te doen, het houdt mij lekker bezig. Ik ben vroeger een tijdje economie docent geweest, dus getalletjes liggen mij wel!" 

Je vertelde dat BIZ Winkelgebied De Fahrenheit bestaat uit 124 ondernemers. Deze ondernemers bevinden zich in de Fahrenheitstraat, Thomsonlaan en Thomsonplein. Dat zijn een hoop ondernemers! 
"Ja en dat laat ook meteen zien wat de meerwaarde van zo'n BIZ is. Door de BIZ, wordt zo'n winkelgebied hechter. In plaats van allemaal losse ondernemers, opereer je echt in samenwerkingsverband. Samen sta je sterker. Ook tegenover de gemeente. Alle ondernemers betalen verplicht mee aan de BIZ. Maar het is ook echt een voordeel voor de ondernemers zelf, omdat het winkelgebied er aantrekkelijker van wordt. Het is denk ik nog nooit zo druk geweest in De Fahrenheit." 

Jullie BIZ doet het duidelijk super goed en dat is ook merkbaar voor de ondernemers. Heb je nog tips voor andere winkelgebieden? 
"Kom met een goed plan en zorg voor een goed bestuur. In het plan moet duidelijk naar voren komen wat je als winkelgebied wil nastreven. Daarnaast is een actief en betrokken bestuur noodzakelijk. Maar ook een bestuur wat kan delegeren. Zo hebben wij verschillende werkgroepen, die verantwoordelijk zijn voor hun onderdeel. Bijvoorbeeld een werkgroep voor de evenementen en een werkgroep voor de communicatie, zoals het beheer van social media. Het bestuur kan namelijk niet alles zelf doen. Het is in het belang van het winkelgebied. Het is fijn als het bestuur en onze achterban zich hiervan bewust is. De BIZ is dóór en vóór ondernemers."