Escher-doe-het-zelf-pakket voor ondernemers feestelijk gelanceerd

De komende weken zullen steeds meer optische illusies verschijnen in de Haagse winkelgebieden. Op maandagochtend 13 maart werd het Escher-doe-het-zelf-pakket voor ondernemers gelanceerd bij de Bijenkorf, waarmee Den Haag nóg meer de stad van Escher wordt.

In bijzijn van wethouder Bruines (financiën, economie en cultuur) en Paul Broekhoff (zakelijk directeur van het Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis) werd tijdens de lancering ook de nieuwe etalage van de Bijenkorf onthuld, volledig in Escherstijl.

Escher en de Bijenkorf
Het is niet zomaar dat het Escher-doe-het-zelf-pakket bij de Bijenkorf werd gelanceerd. Eind 1933 begon Escher de mogelijkheden af te tasten om zijn werk toe te passen op commerciële opdrachten. De eerste vorm waar hij aan dacht, was het ontwerpen van inpakpapier, dat hij hoopte te verkopen aan een paar grote warenhuizen.

Escher maakte patronen met logo’s en experimenteerde met de namen van de warenhuizen door ze op speelse manieren in elkaar te laten grijpen. Van de vier warenhuizen toonde de Bijenkorf uiteindelijk als enige interesse. Eschers pakpapier waarbij zelfontworpen letters op witte en zwarte vlakken in elkaar overgaan, is in productie genomen en gebruikt.

Heel Den Haag in Escherstijl
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat kunstenaar M. C. Escher werd geboren. Om dat te vieren zijn er tal van tentoonstellingen in Haagse musea en activiteiten in samenwerking met scholen en wijken. Met het gratis Escher-doe-het-zelf-pakket kunnen ondernemers hun etalage aankleden met kleurrijke illusies geïnspireerd door het werk van Nederlands beroemdste graficus. Inmiddels zijn er al 300 pakketten aangevraagd.

Naast de winkelpanden worden er ook tal van iconische gebouwen aangekleed in Escherstijl. Zo werd op vrijdag 10 maart als eerste het Stadhuis onthuld, waarvan de 50 meter hoge gevel nu gehuld is in een optische illusie. Deze is – net als het Escher-doe-het-zelf-pakket en de Escher-stadsbanieren – ontworpen door Studio VOLLAERSZWART, een kunstenaarsduo, bestaande uit Madje Vollaers en Pascal Zwart.

Ben je ondernemer en wil je graag een Escher-doe-het-zelf-pakket hebben? 
Haal deze gratis op bij het OndernemersPortaal Den Haag, dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur in het Stadhuis Spui (stadsdeelkantoor Centrum) of ga naar de speciale website.

Meer over het commerciële werk van Escher. 
Meer over Escher en zijn werk voor de Bijenkorf.

Foto: Anne Zwart fotografie

Deel dit bericht:

Meer berichten

De voordelen van een BIZ

In Nederland worden steeds vaker Bedrijveninvesteringszones (BIZ) opgericht. Deze zones bieden tal van voordelen voor lokale ondernemers en de gemeenschap als geheel. Een van de