Hemd van het lijf: We praten met Remco van BIZ Keizerstraat

Onlangs spraken wij met Remco Striegel, de gedreven voorzitter van de BIZ (Bedrijveninvesteringszone) Keizerstraat. Als eigenaar van de winkel Ernies, die een gevarieerd assortiment biedt van baby- en kinderkleding tot kleding voor volwassenen en parfum, is Remco nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de straat. Samen met zijn vrouw hebben ze de winkel al zo’n 8 jaar in de Keizerstraat en hebben ze onlangs hun diensten uitgebreid met bijzondere nagelkunst.

Naast het succesvol runnen van zijn eigen zaak zet Remco zich vol enthousiasme in als voorzitter van de winkeliersvereniging, waar hij de belangen van de ondernemers in de straat behartigt en zich inzet voor de groei en bloei van de Keizerstraat. In dit interview delen we zijn visie op de BIZ, de uitdagingen en successen van de straat, en zijn toekomstplannen voor het bevorderen van een levendige en aantrekkelijke winkelomgeving.

“Hoe kijk jij naar de BIZ van de Keizerstraat? Zie je welke voordelen de BIZ heeft?”

“Het voordeel is natuurlijk dat de financiën allemaal geregeld worden, zodat je niet meer met de pet hoeft rond te gaan. Dat maakt het een stuk makkelijker. Toch vind ik het een lastig onderdeel, vooral omdat er weinig mensen aan de BIZ meedoen, hè? Dus je hebt een klein groepje dat voor de hele straat alles regelt. Maar het fijne is wel weer dat er een heleboel instanties makkelijker aan te schuiven zijn, zoals de gemeente, die helpt met allerlei zaken. Dat maakt het prettiger. Maar het blijft sowieso wel lastig om met een klein groepje een hele winkelstraat in orde te krijgen.”

“Wat organiseren jullie met de BIZ?”

“We regelen alle evenementen die plaatsvinden in de straat. Sommige worden ook door externe partijen of andere ondernemers in de straat georganiseerd, maar voornamelijk zijn wij verantwoordelijk voor het opzetten van evenementen. We proberen de straat aantrekkelijk te houden door aan beide kanten mooie vlaggen te plaatsen. Helaas verloopt dit jaar anders omdat de vergunningen niet zijn verleend, dus daar stuiten we weer op uitdagingen. Niettemin zijn we ook bezig met grotere projecten, zoals het betrekken van vastgoedeigenaren aan de tafel om een mooi project mee op te zetten, eventueel een vastgoedbedrijf of gewoon een fonds om de leegstaande winkels aantrekkelijker te maken.

Momenteel hebben we ook een groot project lopen in samenwerking met de gemeente voor het economisch herstel van de Keizerstraat. Dit is een omvangrijk plan waar in eerste instantie niet genoeg financiën voor waren om het in één keer te realiseren. Maar we zijn nu begonnen met de Verhalen van de Keizer, waarbij we een nieuwe huisstijl voor de Keizerstraat ontwikkelen en de oude verhalen die echt interessant zijn naar buiten willen brengen en vertellen aan het publiek. Dit is echt een groot project waar momenteel veel mensen mee bezig zijn en ik hoop dat het een denderend succes wordt.”

“Verhalen van de Keizer, klinkt goed! Zijn er door het jaar heen nog evenementen die jullie organiseren?”

“Ja, gedurende het jaar organiseren we nog verschillende evenementen. Een van de grootste is Vlaggetjesdag, waarbij we niet zo heel veel zelf doen, behalve het regelen van de markt en iedereen proberen te enthousiasmeren om eraan deel te nemen. Voor de rest loopt het eigenlijk vanzelf. De meeste evenementen worden natuurlijk in de haven geregeld, en daar liften wij gewoon een beetje op mee.

Halloween is altijd een groot evenement in onze straat, dat veel mensen trekt. Daar tussendoor organiseren we nog wat kleinere activiteiten. Sinterklaas komt bijna elk jaar terug, hoewel het steeds moeilijker wordt vanwege voor- en tegenstanders van Zwarte Piet of Piet.

We hebben vaak een Valentijnsactie of doen leuke acties rond Valentijnsdag. Aan het einde van het jaar hebben we meestal een kassabonactie, zodat iedereen die bij winkels in onze straat iets koopt kans maakt op leuke prijzen, gesponsord door de BIZ-financiën. We kopen dan bij elke winkel iets leuks, zodat elke winkel er ook echt iets aan heeft.”

“Hoe krijg je de ondernemers gemotiveerd om mee te doen aan de evenementen?”

Het motiveren van ondernemers om deel te nemen aan evenementen is een belangrijke taak. We hanteren verschillende strategieën om hen te betrekken:

  • Persoonlijke benadering: We gaan regelmatig een rondje door de straat en delen posters uit, waarbij we mensen persoonlijk aanspreken en enthousiasmeren om mee te doen.
  • WhatsApp-groep: We hebben een WhatsApp-groep waarin we regelmatig berichten sturen en ondernemers uitnodigen om deel te nemen aan evenementen. Hier kunnen we snel en direct met elkaar communiceren.
  • Voorbeeld stellen: Als BIZ-initiatiefnemers laten we zelf het goede voorbeeld zien door actief deel te nemen aan evenementen en ons enthousiasme te tonen.
  • Samenwerking bevorderen: Tijdens bijeenkomsten en vergaderingen proberen we een positieve sfeer te creëren en te benadrukken hoe leuk en waardevol het is om samen te werken aan evenementen.
  • Flexibiliteit: We begrijpen dat niet alle ondernemers altijd evenveel kunnen bijdragen. Daarom streven we naar een mix van grote en kleine bijdragen, zodat iedereen op zijn eigen manier kan deelnemen.
  • Promotie op sociale media: We zetten evenementen en de deelname van ondernemers in de schijnwerpers op sociale media. Hierdoor krijgen ze meer zichtbaarheid en waardering.
  • Openstaan voor ideeën: We moedigen ondernemers aan om met hun eigen ideeën te komen en proberen zoveel mogelijk van deze ideeën te realiseren.
  • Erkenning en waardering: We laten ondernemers weten dat hun bijdrage wordt gewaardeerd en dat ze een belangrijke rol spelen in het creëren van een levendige straat

Door deze aanpak hopen we een positieve en stimulerende omgeving te creëren waarin ondernemers graag deelnemen aan evenementen en zich betrokken voelen bij de BIZ.”

“Kan je iets meer vertellen over Verhalen van De Keizer?”

“Verhalen van De Keizer is een initiatief waarbij verschillende mensen hun persoonlijke belevingen en ervaringen met de Keizerstraat delen. Er is geen specifiek en vaststaand verhaal, maar eerder dat elke persoon zijn of haar eigen unieke herinneringen en anekdotes vertelt met betrekking tot de straat.

Sommige mensen hebben nostalgische herinneringen aan het flaneren in de Keizerstraat, waar men vroeger op zondagen in hun mooiste kleding door de straat liep en hun potentiële partner uitkoos. Anderen vinden het interessant om te horen over een bekend verhaal van de Bloedpoort bij de Keizerstraat, hoewel de uitleg van dit verhaal verschillend is volgens de verschillende mensen die het hebben verteld.

Het lijkt erop dat er nog veel mysteries en onbekende verhalen zijn die ontdekt moeten worden, zoals het achterliggende verhaal van een tekening van een Scheveninger op een muur naast een pand. Het delen van deze verhalen is een geweldige manier om meer te leren over de geschiedenis en het karakter van de Keizerstraat, en het draagt bij aan een groter gevoel van gemeenschap onder de ondernemers en bewoners in de straat.

Door dit soort verhalen naar buiten te brengen en meer algemeen bekend te maken, kunnen ze bijdragen aan de levendigheid en betrokkenheid van de straat, en mensen aanmoedigen om meer te ontdekken en te waarderen wat hun eigen buurt te bieden heeft. Het is een waardevol initiatief om de identiteit en geschiedenis van de Keizerstraat te koesteren en te delen met anderen.”

“Ik zie dat de Keizerstraat ook flink meedoet met de Eschercampagne!”

Ja, we hebben via jullie, het Haags Retailpunt, te horen gekregen dat in het kader van het Escherjaar leuke stickers geplakt kunnen worden op de etalages. Veel winkels hebben aangegeven dat ze daar heel erg enthousiast van werden, dus ik geloof dat er nu een stuk al 25 winkels in de straat beplakt zijn met Escher.

De Eschercampagne kan niet alleen bijdragen aan een levendige en aantrekkelijke uitstraling van de straat, maar het kan ook bijdragen aan een gevoel van saamhorigheid onder de ondernemers en bewoners in de Keizerstraat. Het gezamenlijk deelnemen aan zo’n campagne kan positieve reacties oproepen bij bezoekers en klanten, waardoor de aantrekkingskracht van de straat als winkelgebied zal toenemen.”

Mooi om te horen dat de BIZ Keizerstraat op verschillende manieren betrokken is bij diverse initiatieven en projecten, wat de levendigheid en het gemeenschapsgevoel in de straat versterkt. Wij wensen jullie veel succes met de BIZ, de Eschercampagne en het verdere verloop van het project Verhalen van De Keizer!”

Deel dit bericht:

Meer berichten