Door het inwerpen van het eerste stuk afval heeft stadsdeeldirecteur Lilianne Blankwaard op 23 januari 2016 de Royal Sunbin op het Spaarwaterveld officieel in gebruik genomen. Deze duurzame prullenbak, ontworpen door kunstenaar Lennaert Roos, werkt op zonne-energie en brengt een geluidsfragment ten gehore bij iedere afval inwerping. Vereniging BIZ ”De Straat” (Theresiastraat e.o.), waarin alle ondernemers vertegenwoordigd zijn, heeft deze plek uitgekozen om de verbinding met de bewoners te versterken.

 

Sinds enige jaren profileert het winkelgebied in en rond de Theresiastraat zich als duurzaam winkelgebied. Via het Haags Retailpunt heeft dit onder andere geresulteerd in het tweemaal winnen van de HRP Retailprijs. In 2013 won het idee “Duurzaam doen, verlicht je BIZ”. In 2014 is de BIZ-vereniging wederom in de prijzen gevallen met het idee voor een duurzame prullenbak, de zogeheten Sunbin. De Sunbin is een kunstobject waarbij een geluidsfragment klinkt op het moment dat er iets in deze opvallende afvalbak wordt gegooid. Doordat buurtbewoners, schoolgaande jeugd uit de wijk en ondernemers uit het winkelgebied steeds opnieuw worden uitgedaagd om muziek- of geluidsfragmenten aan te leveren, blijft de verbinding met de Sunbin actueel.

De duurzame prullenbak werkt op zonne-energie en is speciaal voor de BIZ-vereniging ontworpen door Lennaert Roos. Hij liet zich voor het ontwerp inspireren door de wijk (Bezuidenhout) en het nabijgelegen Paleis Huis ten Bosch wat heeft geresulteerd in deze ‘Royal Sunbin’.

 

Vereniging BIZ “De Straat” (Theresiastraat e.o.) is met het project van de Royal Sunbin één van de twee winnaars van de HRP Retailprijs 2014 van het Haags Retailpunt. Een prijsvraag waarbij de besturen van Haagse winkeliersverenigingen worden uitgedaagd het meest innovatieve, creatieve en/of duurzame idee aan te leveren. De HRP Retailprijs, beschikbaar gesteld door gemeente Den Haag en uitgereikt door wethouder Karsten Klein (Stedelijke Economie, Zorg en Haven), bestaat uit een bijdrage aan de uitvoering van het idee ter waarde van € 7.500,-.