DEN HAAG - Het is behoorlijk goed gesteld met de hygiëne van de Haagse winkelgebieden. In een groot onderzoek van NederlandSchoon staan liefst vijf Haagse winkelcentra in de top 20 van schoonste winkelgebieden. Zowel de Fahrenheitstraat-Thomsonlaan, Van Hoytemastraat, Reinkenstraat, Kijkduin Promenade én Winkelhof Waldeck scoren boven de 7,69 en dat is een prestatie van formaat.

Winkelgebieden hebben een grote impact op de schoonbeleving van Nederlanders. De winkelgebieden bij elkaar scoren gemiddeld een 6,9. NederlandSchoon wil winkeliers meer betrekken bij het beheer van hun winkelgebied en de openbare ruimte. Samenwerking tussen gemeenten, eigenaren en beheerders is hiervoor erg belangrijk. Daarom organiseert NederlandSchoon jaarlijks de 'Schoonste Winkelgebied Verkiezing'.

Gedurende 3 maanden hebben verschillende MOA-gecertificeerde onderzoeksteams al deze gebieden bezocht en daar meer dan 22.000 mensen gevraagd naar hun schoonbeleving. Daaruit volgde een lijst van elementen op basis waarvan de gebieden werden getoetst. Den Haag is als gezegd zeer goed vertegenwoordigd in de lijst met liefst vijf gebieden bij de beste 20 van in totaal 476 bezochte winkelgebieden.