De voordelen van een BIZ

In Nederland worden steeds vaker Bedrijveninvesteringszones (BIZ) opgericht. Deze zones bieden tal van voordelen voor lokale ondernemers en de gemeenschap als geheel. Een van de meest opvallende aspecten van een BIZ is de mogelijkheid om winkeliers te verenigen en gezamenlijk te investeren in de ontwikkeling en verbetering van hun winkelgebied. Laten we eens dieper ingaan op de voordelen van een BIZ en hoe het verenigen van winkeliers een positieve impact kan hebben op het winkelgebied:

Vroeger was het organiseren van evenementen een hele uitdaging voor lokale winkelgebieden. Om voldoende financiële middelen te verzamelen, moesten ondernemers uit de straat vaak langs de deuren gaan en andere ondernemers benaderen voor donaties. Dit proces was tijdrovend en onzeker, en het resultaat was niet altijd gegarandeerd. 

Met de opkomst van Bedrijveninvesteringszones (BIZ) is dit echter veranderd. Dankzij de collectieve financiering die mogelijk wordt gemaakt door een BIZ, hoeven organisatoren niet langer met de pet rond te gaan om geld op te halen. In plaats daarvan dragen alle deelnemende ondernemers in het BIZ-gebied gezamenlijk bij aan de financiering.

Dit zorgt voor een stabielere en duurzame financieringsbron, waardoor evenementen niet alleen beter kunnen worden gepland en uitgevoerd, maar ook andere initiatieven ter promotie van het winkelgebied kunnen worden ondersteund. Denk bijvoorbeeld aan feestverlichting in de straat, decoratieve bloemen en planten, een aantrekkelijke website met het winkelaanbod en actieve aanwezigheid op social media.

1. Collectieve kracht

Een van de grootste voordelen van een BIZ is de collectieve kracht die ontstaat wanneer winkeliers zich verenigen. Door samen te werken kunnen ze grotere projecten realiseren en effectiever optreden bij gemeentelijke besluitvorming. Dit stelt hen in staat om hun stem te laten horen en invloed uit te oefenen op zaken als infrastructuur, veiligheid, marketing en evenementenorganisatie. 

2. Financiële middelen

Met een BIZ kunnen winkeliers gezamenlijk financiële middelen verzamelen om te investeren in de ontwikkeling van hun winkelgebied. Deze middelen kunnen worden gebruikt voor diverse projecten, zoals het verbeteren van de openbare ruimte, het organiseren van evenementen, het uitvoeren van marketingcampagnes en het bevorderen van samenwerking tussen lokale ondernemers.

3. Ondersteuning

Vanuit het Haags Retailpunt wordt de BIZ ondersteund op verschillende gebieden. Denk aan Administratieve ondersteuning, subsidies en meer. Ook krijgen Haagse BIZzen toegang tot Chainels, een communicatieplatform waarin kennis gedeeld wordt en waar ondernemersverenigingen onderling ook ideeën en tips kunnen uitwisselen. De website en app van Chainels brengen op deze manier alle besturen van ondernemersverenigingen in Den Haag met elkaar in verbinding.

4. Verbeterde uitstraling

Door gezamenlijk te investeren in de ontwikkeling van het winkelgebied, kunnen winkeliers de uitstraling en aantrekkelijkheid ervan verbeteren. Dit kan leiden tot een toename van het aantal bezoekers en potentiële klanten, wat op zijn beurt kan resulteren in een hogere omzet voor de individuele ondernemers.

5. Samenwerking en netwerken

Een BIZ biedt winkeliers de mogelijkheid om samen te werken en te netwerken met andere lokale ondernemers. Dit kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen, samenwerkingsverbanden en een versterkt gevoel van gemeenschap binnen het winkelgebied.

6. Subsidiemogelijkheden

De gemeente Den Haag heeft diverse subsidiemogelijkheden specifiek voor BIZzen. Denk bijvoorbeeld aan de Subsidie Eindejaarsactiviteiten. Ook de Provincie Zuid-Holland heeft specifieke subsidies beschikbaar voor BIZzen. 

7. Verhoogde betrokkenheid van de gemeenschap

Door actief deel te nemen aan een BIZ kunnen winkeliers hun betrokkenheid bij de lokale gemeenschap vergroten. Dit kan leiden tot een verbeterde relatie tussen winkeliers, bewoners en andere belanghebbenden, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een positief imago van het winkelgebied.

Kortom, een BIZ biedt tal van voordelen voor winkeliers en de gemeenschap als geheel. Door samen te werken en gezamenlijk te investeren, kunnen winkeliers de krachten bundelen en hun winkelgebied naar een hoger niveau tillen. Dit leidt tot een verbeterde uitstraling, meer kansen voor samenwerking en een verhoogde betrokkenheid van de gemeenschap – allemaal factoren die bijdragen aan het succes en de vitaliteit van het winkelgebied.

Deel dit bericht:

Meer berichten