Maak jouw bedrijfspand groener: Subsidies voor groene daken, regentonnen en een plantenrijk terras.

Een groen dak aanleggen op jouw bedrijfspand: waarom zou je dat doen? Daarover gingen we in gesprek met Robin Sip, eigenaar van Mirage3D studio in Den Haag. In 2022 legde hij een groen dak aan van 140 (!!) vierkante meter, en nu geniet hij met zijn team van alle voordelen die het met zich meebrengt. Welke dat zijn? Lees gauw verder!

Zou je je even kunnen voorstellen?

Ja zeker, mijn naam is Robin Sip. Ik ben de eigenaar van mirage3d studio’s hier in Den Haag. Het bedrijf bestaat 24 jaar en heeft een klein team dat vooral internationale filmproducties maakt voor planetarium koepels. We maken 360 graden films waarbij de kijker wordt ondergedompeld in het beeld. Van een fictieve reis naar Mars tot een educatieve film over Escher: wij zorgen dat je het als kijker tot in je nekharen kan beleven!

Green screen studio van Mirage3D

Dat klinkt indrukwekkend. En hoe kom je dan ineens uit op een groen dak?

We hebben hier een green screen studio, een van de grootste in Nederland. Dat betekent dat we hier in de studio de opnamen doen voor onze films. Ons pand ligt langs de treinrails en daar horen we nog wel eens wat geluiden vandaan komen. Vanuit de binnenkant kunnen we niet isoleren, dus gingen we naar andere opties kijken.

Zo kwamen we uit bij een groen dak. Ons groene dak heeft een isolerende werking van 10 decibel. En daarnaast, wat ik mij destijds niet realiseerde, is het ook een enorme spons voor een flinke regenbui. Normaal was het een enorm kabaal in de studio als het plensde, maar dat is nu niet meer zo. Hierdoor hoeven we geen shoots meer stil te leggen. Dat is wel zo praktisch.

Het groene dak van Mirage3D door de seizoenen heen.

Dat klinkt inderdaad heel praktisch! Wat zijn andere voordelen die een groen dak heeft gebracht?

De isolerende werking maakt de studio ook een stuk koeler. In de zomer was het 32 graden buiten, dan loop je de studio in en dan is het binnen toch een stuk aangenamer. Met je energielabel krijg je er alleen geen voordeel mee. Daar zijn nog geen formules voor.

Verder lunchen we vaak op ons dak. We noemen ‘t ook wel het Mirage 3D National Parc. We vinden het heerlijk om daar te zitten. Je komt even tot rust. Vooral in het voorjaar zie je duizenden bijen die op de bloemen afkomen.

We hadden ook zonnepanelen kunnen leggen, maar ik begreep dat je die eventueel ook met een groen dak kan combineren.

Wat vraagt het van jullie om het dak te onderhouden?

Niet veel, twee keer per jaar bemesten we het wat. Dat is vijftien minuten werk. Verder halen we er wel eens wat onkruid uit. Dat doen we als pauze met het team. Dan gaan we met z’n alle het dak op. Hartstikke leuk!

En hoe ging het proces om een subsidie aan te vragen?

De subsidieaanvraag ging vrij rechttoe recht aan. We moesten de offerte en eindfactuur tonen en natuurlijk een aanvraagformulier invullen. Dat ging vrij makkelijk. Ik zou elke ondernemer aanraden om dit te doen, het kost echt niet veel tijd.

Dat is een mooie oproep aan mede-ondernemers! Wat zou je hen nog meer willen meegeven?

Den Haag is een van de groenste steden van Nederland. Maar we kunnen als ondernemers de stad nóg een stukje mooier maken door ons dak te vergoenen. En zo wordt het riool ook minder belast als het regent. Maar of je het nou voor het milieu doet, ter verbetering van het stadsaangezicht, als (geluids)isolatie of om te genieten van het groen: het is een mooie aanwinst!

Wilt u een groen dak, een regenton, of buiten tegels weghalen om extra planten te plaatsen? Vraag dan subsidie aan!

Alles waarmee u regenwater opvangt voldoet aan de criteria. De subsidie vergoed 50% van de kosten (tot een max van €500 per 1000 liter wateropvang). U moet minimaal €500 aan subsidie aanvragen.

Dit betekent dat u minimaal €1000 aan kosten moet maken. U mag ook samen met uw buren of andere ondernemers uit de buurt een aanvraag indienen om tot deze kosten te komen.

Let op: U krijgt alleen subsidie als uw pand binnen een van de volgende buurten valt: Schilderbuurt-Noord, Schildersbuurt-West, Zuidwal, Bezuidenhout Oost, Huygenspark, Rond de Energiecentrale, Duindorp, Scheveningen badplaats, Belgisch park en de Archipelbuurt.

De gemeente heeft voor deze buurten gekozen omdat daar de risico’s voor wateroverlast het grootst zijn. Voor meer informatie over de subsidie, ga naar: www.denhaag.nl/subsidieregenwater

Deel dit bericht:

Meer berichten

De voordelen van een BIZ

In Nederland worden steeds vaker Bedrijveninvesteringszones (BIZ) opgericht. Deze zones bieden tal van voordelen voor lokale ondernemers en de gemeenschap als geheel. Een van de